Rólunk

Kézművesség

Fakanál - Faműves manufaktúra

Mátrakeresztes a Mátra lábánál elhelyezkedő kis falu, melynek nagy jelentősége volt és van a fakanál készítésében. A falu apraja nagyja már évszázadok óta kézművességgel kereste kenyerét. Az ország számos területét, sőt mondhatni, hogy az egész országot a kis falu látta el a fából készült termékeivel. Dédszüleink az 1940-es évek táján kezdtek a fa faragásába, megteremtve ez által a család mindennapi megélhetését. Különböző fa fajtákból, pl. hársfából faragtak – puhasága miatt – evőkanalakat, melyek faragásához szekerce és kapirest használtak szerszámként.

Később nagyszüleink és szüleink is megtanulták ezt a mesterséget, úgymond bele születtek. Generációról generációra öröklődött a kézi faragás művészete. 1962-től kezdve szerszámaikat modernizálni kezdték, amely napjainkra teljes mértékben gépesített műhelyekké alakultak át.

Azonban a kézi fakanál készítésének folyamata nem veszett el, különböző hagyományőrzések, kiállítások útján a tartják azt fent jövő nemzedék és a faluba látogatók számára.

Elérhetőség

3082, Mátrakeresztes

Email

matraifakanal@gmail.com

Telefon

+36-30-602-1467